Maledivy

Dnes vás vezmu do jedné oblíbené turistické destinace, na "Malé Divy", které nejsou tak malé, jak mají v názvu. :-) Maledivy jsou ostrovní stát, který se nachází v Indickém oceánu na jihu Asie, jihozápadně od Indie a Srí Lanky.

maledivy-1

Stejnojmenné souostroví, které je vyhledávaným turistickým cílem, tvoří řetěz 26 korálových ostrovů (atolů), které mají na délku téměř 800 km pobřeží.

Maledivská republika je nejníže položeným státem světa, (žádné místo neleží více než 2,5 m nad hladinou oceánu). Hlavní město se jmenuje Male. Mluví se zde maledivštinou (jazykem Divehi) a zajímavé je, že Divehi používá zvláštní písmo, ve kterém se píše zprava doleva.

Už první pohled na Maledivy z paluby letadla, je úchvatný. No posuďte sami:

maledivy-5  maledivy-11  maledivy-18

 Azurově modré moře, křišťálově průzračná voda, bělostné pláže s jemným pískem, kokosové palmy - ráj na zemi.

maledivy-2  maledivy-13  maledivy-12

Maledivy jsou ideálním místem pro odpočinek, relaxaci, romantiku, ale také vodní sporty. Pokud patříte mezi vyznavače potápění nebo obdivovatele podmořského života, najdete zde spoustu úžasných míst. Nádherné korálové útesy, které vás přenesou do zcela jiného světa plného různobarevných rybiček, vodních želv, murén, chobotnic, medúz, rejnoků a dále od pobřeží i žraloků. Při potápění narazíte na vraky starých lodí, které dýchají svými příběhy a jsou domovem mořské fauny i flory.

maledivy-potapeni  maledivy-sasanka  maledivy-koral

Na každém ostrově se nachází plně vybavené potápěčské školy, takže jediné, co potřebujete k objevení této krásy, je odvaha a peníze. :-)

Kromě potápění si můžete vyzkoušet téměr každý vodní sport, který vás napadne. Surfing, plachtění (na katamaránu či skůtru), windsurfing, vodní lyžování, kitesurfing, freediving a další. V naší sérii článků o vodních sportech si můžete přečíst, jaké zážitky vás pod tím kterým podivným názvem čekají :-).

Většina hotelových resortů má k dispozici kompletní vybavení i instruktory. A samozřejmě, že kromě vodních sportů je zde i vyžití na pláži. Tenisové kurty, squashové kurty, posilovny, sauny, wellness programy. Takže pokud nechcete, rozhodně nebudete ležet na pláži.

Pokud zatoužíte po historii a památkách, navštivte hlavní město Male. Najdete tu spoustu nádherných starých domů, romantických úzkých uliček a také nejvýznamnější historickou památku města a to mešitu Hukuru Minskiy, pocházející ze 17. století.

A nezapomeňte se stavit na vyhlášeném Rybím trhu a nedalekém tržišti, které vás strhnou svou atmosférou, hukotem života a bezpočtem čerstvých ryb a výrobků, nad kterými nebudete vědět, který dřív pořídit jako památku domů.

Maledivy jsou také jedna velká romantika. Západy a východy slunce na bělostných plážích jsou jedny z nejkrásnějších na světě:

maledivy-zapad-slunce2  maledivy-zapad-slunce

Hotelové resorty se většinou skládají z bungalovů a vilek a nabízejí svým návštěvníkům dostatek soukromí.

maledivy-16

  maledivy-14 beach-resort-984717__340

Možná vás potěší, že na Maledivách se žije velmi ekologicky, obyvatelé využívají alternativní zdroje energií a všude se velmi dbá na pořádek. Díky své poloze pouhých 2,5 metrů nad hladinou moře jsou ohroženy globálním oteplováním.

Ještě jeden tip, proč navštívit Maledivy. Pro svou neskutečnou romantickou atmosféru jsou často cílem jak novomanželů, tak i svatebčanů, kteří si užijí svůj den právě pod tropickým sluncem, na bílé pláži u tyrkysového moře. Není to nádhera?

maledivy-atol-svatba-2  maledivy-atol-svatba-4  maledivy-3

Tak co myslíte? Stojí za to Maledivy navštívit? :-)

Z našeho sortimentu doporučujeme na maledivské pláže dotek hedvábí plážového oblečení značky PHAX:

 damska-tunika-phax-mint-2  damska-tunika-phax-bila-1  damsky-cardigan-phax-color-mix-zeleny-1