Baleáry

Protože vás chceme inspirovat k cestování, otevřeli jsme pro vás cestovatelský blog s názvem „Kam pojedeme na dovolenou?“ Představíme vám zajímavá místa, která jsou, jak jinak, spojená s vodou, plaváním a plavkami. Vezmeme vás na všechny pláže světa – pojďte s námi. :-)

A protože je léto v plném proudu, vybrala jsem pro vás jedno z oblíbených míst na letní dovolenou – Baleárské ostrovy.

Mallorca  

Baleáry jsou ostrovy na západě Středozemního moře a náleží ke Španělsku. Souostroví je tvořeno několika většími a menšími ostrovy, z nichž nejznámější jsou Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera a Cabrera. Největší jsou první čtyři a váží se k nim takové obecně známé přívlastky, které se ovšem nezakládají tak úplně na pravdě. Mallorca je prý přelidněná, protože tam každý jezdí, Ibiza je tzv. party Island (ovšem že by se skládala jen z barů a pařby až do rána se říct nedá), Menorca je prý ostrov pro snoby a Formentera je obří skalisko.

Všechny ostrovy nabízí víc, než co se jim přisuzuje a všude najdete krásná místa a zákoutí. Největším ostrovem je Mallorca, která vám nabídne krásné horské scenérie a členité pobřeží v celkové délce 500 km.

Mallorca-Formentor  mallorca2

V hlavním městě – Palma de Mallorca, najdete historické památky, které můžete prozkoumávat půjčeným autem, což je poměrně levná záležitost. Za návštěvu stojí krásná gotická katedrála, na jejíchž interiérech se podepsal Antoni Gaudí.

mallorca-katedrala   mallorca-katedrala2

A na každém rohu najdete palmu. To jste nečekali, že? :-)

Pláže jsou většinou písčité, takže se směle můžete pustit do stavění hradů. Třeba takovýchto:

 mallorca-plaz

Najdete zde bezpočet možností na relaxaci a sportovního vyžití nejen u vodních sportů.

Určitě stojí za to navštívit krásné pohoří Serra deTramuntana na severozápadě ostrova, kde najdete krásný klášter Lluc. Pokud byste chtěli nevšední zážitek, naplánujte si přespání v klášterních celách.

Na jihovýchodě ostrova najdete zátoku Mondrago, která je na odlehlejším a klidnějším místě vhodném pro romantické procházky.

Ostrov Menorca je menší, méně navštěvovaný, ale také trochu poplatný své pověsti, tudíž je zde trochu dráž.

Menorca

Na druhou stranu si můžete užít turisty nezkaženou atmosféru a najít původní venkovské oblasti a zapadlé uličky, která na vás budou dýchat opravdovým životem.

mallorca-ulicky2      mallorca3      mallorca-ulicky

Hlavním městem je Mahón s krásnou anglickou architekturou.

Menorca-Mahon

Na Menorce najdete velké množství zátok, kde si užijete soukromí a krásné scenérie s tyrkysovou vodou.

Na Ibize to žije, takže pokud jste zvyklí chodit spát dlouho po půlnoci, je tenhle ostrov tance přímo pro vás. Moc se nehodí pro rodiny s dětmi, právě kvůli čilému nočnímu životu. Ovšem co určitě stojí za návštěvu je středověké jádro hlavního města Eivissa.

Ibiza-evissa    ibiza

Nádherné úzké uličky nad starým přístavem na vás dýchnou atmosféru autentičnosti, kterou jinde nenajdete. Dominantou je středověká pevnost D´alt Villa, která je zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Pláže jsou tady krátké, většinou písčité.

Formentera je malý ostrov, na který se dostanete lodními linkami. Stojí za to projet si ho na půjčeném kole až k majáku La Mola, který se nachází na východě ostrova a majestátně ční nad ostrými útesy.

formentera-714189__340    formentera-majak

Ostrůvek Cabrera není moc turisticky navštěvovaný, v nabídkách cestovních kanceláří ho moc nenajdete, zato je hodně navštěvovaný milovníky potápění.

Cabrera 

Křišťálově čisté vody nabízejí viditelnost až do 30 metrů. Takže pokud se chcete seznámit s chobotnicemi nebo barracudami, pak směle sem. Dokonce zde můžete absolvovat potápěčský výcvik v češtině. :-)

Baleárské ostrovy jsou zkrátka všestranné

  Baleary2   majak-mallorca

a najdete zde vše, co si přát pro relaxaci nebo naopak aktivní vyžití: slunce, písek, moře, spoustu vodní sportů, cyklovýlety, potápění, golf….

Po celých Baleárech se vyjímají krásné olivové háje, lesíky a velké množství krásných vápencových krápníkových jeskyní.

jeskyne-ibiza

Původní obyvatelstvo a piráti si zde prý schovávali své poklady. Například Sa Gleda, která je největší podmořskou jeskyní v Evropě. Nebo Dračí jeskyně, kde se nalézá největší podzemní jezero dlouhé 177 metrů.

Baleáry prostě stojí za to navštívit a to nejen plážovými povaleči. A co si vzít na sebe na pláž? Co teď frčí na baleárských ostrovech? My doporučujeme rozhodně tohle.

 

Naše doporučení pro děti: :)

Divci-jednodilne-sportovni-plavky-litex-93580  Divci-plavkovy-komplet-litex-93557+93558  Chlapecke-plavky-boxerky-litex-93606